De obligatoriska grytlapparna

Min mormor har antagligen virkat fler grytlappar de senaste 89 åren än någon annan i världshistorien (och babyfiltar, och sockar, osv, men det är en annan historia). Jag har ett antal av hennes grytlappar, men jag var inte helt nöjd med någon av dem. Lite för små, lite för tunna. Efter kassen till sandleksakerna hade jag fått mersmak, så jag började söka efter inspiration till ett par grytlappar. Jag ville att de skulle kännas personliga och roliga, men ändå fungera i köket. På Billigt-garn.net lärde jag mig hur jag skulle göra dem tjocka nog. Virka dubbla lager helt enkelt. Dessutom blir det ju sååå mycket snyggare att virka runt, runt, istället för att vända hela tiden. Jag kollade mycket på mönster men hittade inget som passade, så jag gjorde mitt eget. När jag var klar handlade jag hem Catania i rätt färger och satte igång. En liten miss var att eftersom jag alltid virkade in det garn jag inte använde just då av gul och svart så blev grytlappen inte kvadratisk utan en rektangel då det extra garnet byggde mer på höjden än vad jag hade tänkt mig. Nåja, man kan inte få allt. Hade de inte blivit högre så hade de antagligen känts för små, så det var nog lika bra. De blev i alla fall fina, och det är ingen risk att man bränner sig igenom dem.

Egendesignade grytlappar. Fastmaskor rakt igenom.

Jag gjorde senare en version 2 av dessa, som blev mer kvadratiska men av någon anledning större på alla håll trots samma antal varv på höjden som dessa. Det visar väl att ovana skapar oregelbundet slutresultat. Dessa blev senare en present till min syster.

Runda smileys

En annan lärdom som jag gjorde efter ett antal varv är hur man byter färg så att det ser snyggt ut. I början gjorde jag en hel fastmaska i varje färg och sedan bytte, vilket gjorde att det såg ut som längst ner på den rektangulära grytlappen till vänster, dvs en flikig gräns mellan färgerna. Efter att ha upptäckt av en slump att man ska göra sista genomdragningen av garn med nya färgen inför bytet så blev det klart snyggare.

Annons

2 kommentarer på “De obligatoriska grytlapparna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s