En födelsedagsklänning i kontrast till alla princessklänningar

Efter en höst/vinter med mestadels virkning tog jag fram symaskinen igen. Jag hade sytt ett par byxor då och då, men lagom till dotterns födelsedag tänkte jag sy en klänning. Jag tog en klänning från garderoben som satt bra, mätte den och ritade av mönstret. Egentligen är ju klänning ganska opraktiskt när man vill leka, men med rätt längd och vidd fungerar det ändå. Eftersom det var första försöket på mönstret tog jag tygrester som jag hade hemma och testade på innan jag körde skarpt läge. I brist på passande muddväv till ärmar och hals fick det bli resterna av trikåtyget. Inte helt optimalt visade det sig, men det var ju en lärdom att ta med sig till nästa. Första gången jag skulle prova klänningen på tösen ville hon inte alls, och hon började gråta när den var på. Men efter att ha sett sig själv i spegeln en gång och framförallt sett alla coola dödskallar så vägrade hon ta av den för resten av kvällen. Det hade varit passande att ha klänningen färdig till Halloween, men tyvärr blev den klar dagen efter. Tur att barn inte bryr sig om sådana saker som att det är rätt eller fel dag att ha en viss klädsel på.

Den populära dödskalleklänningen

När mönstret var testat körde jag vidare på tyget som var utvalt för födelsedagsfesten. Kamo såklart. Det är inte helt lätt att hitta en klänning i kamo i affärerna, så det är väl tur att man kan sy sin egen då. Den här gången hade jag köpt matchande muddväv. Dessutom hade jag hittat en ny söm på symaskinen också. Eftersom jag inte har något overlock utan bara en vanlig hushållsmaskin så är det ju aningens begränsat med funktioner. Tidigare hade jag använt en söm som såg ut som vvvvvvvv ungefär, fast lite sneda. Nu bytte jag till _/_/_/_/_/_/_/_/ sömmen för de dolda sömmarna, och det blev klart snyggare. Längst ner fållade jag med trestegssicksack. Jag funderar på om jag skulle vinna på att pressa sömmarna när jag har sytt dem precis som det står i alla beskrivningar, men hittills har jag varit för lat för att ta fram strykjärnet. Det verkar ju fungera ändå. Vad jag inte hade vid detta tillfälle var en tvillingnål att sticka ner sömmarna med, vilket införskaffades senare. Att göra det för hand är inte roligt alls. :-/

Coolaste födelsedagsklänningen

Jag har sedan dess gjort en klänning till som blev födelsedagspresent till dotterns bästa kompis. Hon valde tyget efter egen smak, och det var glasklart vad hon ville ha. Ännu en klänning som är svår att hitta i butik med dessa stereotypiska uppdelningar redan för barn i unga år. Tyget räckte precis till en fleecemössa också, så den fick bli bonus.

Coola batmanklänningen. (foto: hennes mamma)
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s