Ta det till nästa nivå

Efter alla dessa sydda barnkläder kände jag att jag ville utvecklas mer. Jag började läsa fler bloggar om olika tekniker för att sy i trikå (inte riktigt redo att lämna elasticitetens värld än), maskiner, extrautrustning och inställningar. Jag konstaterade snabbt att min hushållssymaskin inte är så avancerad. Till exempel saknar jag möjligheten att ändra pressarfotstrycket, vilket hade varit en fördel för projektet här nedan. Det följde med lite olika nålar när jag köpte maskinen men det var dåligt beskrivet vilken typ av nålar det var. Så jag investerade i lite nya nålar: stretchnål, jeansnål (för framtida projekt) och en tvillingnål för elastiska tyger. Det blev en del testande av inställningar innan jag var nöjd med resultaten för tvillingnålen, men fint blir det sen.

Jag tänkte ett bra tag på om jag skulle titta vidare på en overlockmaskin, men det kändes inte som att det var ekonomiskt försvarbart att köpa in en sådan med tanke på priset och att jag ändå tycker den jag har fungerar till typ allt jag gjort hittills. Tanken väcktes igen när jag satte igång med stretchjeansen till sonen. Jag hittade ett supermjukt och fint tyg som består av 67% bomull, 28% polyester och 5% elastan, och ser ut som jeanstyg. Perfekt för ett par lite mer skräddade men ändå fullt lekvänliga byxor till sonen. Det visade sig vara ett väldigt halkigt tyg när jag väl började sy och flera gånger önskade jag att jag aldrig hade köpt tyget. 😬Det blev helt ok i slutändan ändå, men det kändes som att jag slet en hel del i onödan.

Nästa steg var att använda mig av mönster som jag inte hade höftat fram själv från en bild på en blogg, eller mätt upp från ett befintligt plagg. Sagt och gjort, efter att noga ha scannat igenom innehållet beställde jag hem 5 st tidningar från Ottobre med en plan för vad jag ville göra. Sedan mätte jag ungarna från topp till tå och jämförde med storleksguiden i tidningen. Det blev en hel del ”den storleken på längden, den på bredden, den på ärmarna” osv, men det är det värt. Varför ska man sy själv om inte för att man kan få dem exakt så som man vill ha dem (förutsatt att man lyckas mäta korrekt då)? Mönstret jag valde finns i Ottobre kids 2016-1.

De färdiga stretchjeansen

Det var många detaljer på byxorna, så det tog ett bra tag att få dem klara. Helt klart det plagg jag lagt ner mest tid på vid symaskinen, men roligt var det. Fickorna är på riktigt men gylfen är fejk. Något som inte var lika kul var att i princip varannan söm är en dold söm och varannan en stickning, vilket gör att man blir lagom leds på att byta nål hela tiden. Men det värsta var ändå att trä tvillingnålen. Jag hade köpt en jeanstråd att göra stickningarna med, och det visade sig att nålsögonen inte var anpassade för den storleken på tråd. De var heller inte anpassade för en nålträdare. Stört omöjligt att få igenom den, så jag fick köra manuellt till slut. Jag tror jag la en halvtimme bara på att trä tvillingnålen. Efter det lärde jag mig att inte dra ut den mer. Så varje gång jag bytte nål och trädde om maskinen så behöll jag tvillingnålen trädd. Det var inte helt okomplicerat att trä maskinen utan att tappa ut dem igen. Men trots en del frustration så var det ett steg framåt för mig när det gällde utmaningar. Och passformen blev riktigt fin. Det enda jag önskade var att jag hade mätt resårbandet en gång till, för det hade kunnat sitta lite tajtare.

Många stickningar blev det.
Sonen inviger byxorna. Passformen blev bra.

En kommentar på “Ta det till nästa nivå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s