Premiärtur med nya symaskinen

Peppad som jag har varit för att testa nya symaskinen så tog det ändå nästan en vecka att starta upp den. Barnen har varit sjuka och tiden har därmed lagts på annat. Men till slut tog jag mig tid. Två sena kvällar blev det. Det tog längre tid att komma igång än vad jag hade tänkt mig (tidsoptimist, jag vet!). Först skulle jag läsa instruktionsboken, sen sätta små lappar på de ställen som var viktiga så jag hittar tillbaka. Därefter klippa ut mönster till klänningen, och så klippa ut tyget, för att få restbitarna att prova ut inställningarna på. I instruktionsboken fanns en del inställningsförslag, men det mesta saknades och vissa sömmar fick jag prova ut ändå, för förslagen dög inte. Jag hade ett bomullstrikåtyg, så det blev utifrån de förutsättningarna. Det slutade med att jag körde falsk overlocksöm (som på min nya symaskin kallas kastsöm, nåja), våffelsöm (så snyggt, som jag har saknat den) och raksöm med tvillingnål. Efter att ha skruvat på både trådspänning och pressarfotstryck så blev jag till slut nöjd och satte igång.

Klänningen ifråga är hämtad från Ottobre 2016-1 nr 28, med skillnaden att jag valde bomullstrikå istället för joggingtyg, och gjorde korta ärmar istället för 3/4. Sen fuskade jag lite och gjorde dekorsömmarna, dvs våffelsömmen, vit som bakgrunden på tyget. Jag vågade inte riktigt gå all in och sy med kontrastfärg när jag var så osäker på hur resultatet skulle bli. Så, jag får bli modig en annan gång.

Före tvätt
Före tvätt

Det var rätt så mycket pill med klänningen. Jag valde ut den pga att den hade fickor, för det uppskattas hos dotter. Sen skulle det sys in resår i nederkanten, så det tog lite extra tid, det också. Jag sydde med 2 mm tvillingnål (dvs den som följde med), och det blev inte alls lika snyggt som när jag har haft 4 mm bred. Vet inte om jag ska använda mina Schmetz nålar som jag har haft till gamla symaskinen, eller om jag ska köpa Organ som rekommenderas. Jag tycker inte det borde göra någon skillnad, men jag vet inte säkert. Spolarna måste jag däremot byta ut, de gamla glappar i spolhållaren, trots att de ska fungera för denna maskin också. Så går det med universalprylar. Typiskt, börjar ju bli några spolar att spola om nu.

Fickan

Eftersom klänningen är vit så ville jag ha en sommarklänning, så jag valde att korta av ärmarna till t-shirtlängd. Med facit i hand var det en himla tur, för när jag hade klippt ut fram- och bakstycket så fanns det inte plats kvar för både långa ärmar och fickor, men med korta ärmar gick det utmärkt. Ibland har man mer tur än man förtjänar.

Hänger på tork, därav skrynklig än

Jag gjorde en storlek större än vad dottern brukar ha för att klänningen framförallt kommer användas i sommar och det är ju bra med lite marginal för att växa. Sen glömde jag ju som vanligt tvätta tyget innan, så då var det bra med lite krympmån. När dottern provade imorse så var den lite stor, men nu hänger den på strecket så vi får se hur den ser ut nästa provning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s