Linne i bambutrikå

Jag har velat utöka min basgarderob med linnen, och för ett bra tag sedan köpte jag hem lite bambutrikå som jag inte haft tid att göra något av. Men nu kom sommaren (och försvann igen, men ändå) så då fick jag tummen ur och började titta på mönster. Först ut blev en kortare variant på OMGbananas sommarklänning som jag sydde tidigare i bomullstrikå. Jag älskar verkligen passformen på den klänningen. Bambu är ju klart sladdrigare än bomull, så det var inte helt utan hinder på vägen. För det första så blev den för lös nedersta 10-15 cm. Jag kom undan med det på klänningen för där har man ju mer tyg som hjälper till att få ett snyggt fall, men på det mer åtsmitande bambutyget så blev det inte helt bra.

Nästa problem var fållen längst ner. Övriga kanter valde jag att bandkanta med samma tyg, men här blev det en fåll. Jag fick inte till något snyggt alls med tvillingnålen, så jag körde våffelsöm. Det blev mindre dåligt, men trots lägsta pressarfotstrycket så drogs tyget ut när jag sydde. Det var heller inget som gick att rädda med strykjärnet, vilket syns på den bubbliga sömmen. Suck! Differentialmatning hade varit bra…

Nästa problem såg jag inte förrän jag hade sytt klart. Åh så sur jag var på mig själv när jag insåg att Jag hade klippt tyget snett. Jag förtvättar ju alla tyger innan jag klipper, och här hade jag lyckats hänga det snett eller göra en bubbla eller något, för när jag skulle klippa så var tyget inte slätt. Jag trodde att jag klippte så att det skulle bli rakt, men efter att ha sytt det så insåg jag att vänster sida bak gick ner mer än höger, och det är inte lite heller! Säkert 2-3 cm. Jag insåg att det där kommer jag få göra om, och korta av linnet lite så det ser snyggt ut.

Men skam den som ger sig. Jag bestämde mig för att inte alls göra en t-shirt som jag först tänkt av det andra tyget, utan ett till linne. Den här gången med en rak halslinning. Jag hade ett sådant för 100 år sedan (njae, eller 20 i alla fall) som jag älskade, men det är så svårt att hitta dem i butikerna. Är tydligen inte modernt, någonsin. Men, jag hittade ett för ett tag sedan som jag köpte hem, men det var alldeles för högt i halsen och alldeles för kort på längden, så jag utgick ifrån det köpelinnet, med nya mått som maken fick ta på mig när linnet var på, samt gjorde nederdelen av linnet enligt en modifierad variant på det gula linnet ovan. Efter en massa mätande, räknande och pusslande så hade jag ett nytt mönster. Jag önskar att jag kunde säga att jag slängde ihop ett till efter det, men så enkelt var det inte. Jag fick öva en hel del på restbitar för att försöka få till en snygg övergång från bandkantad ärmhåla till axelband till bandkantning igen. Till slut fick jag till det och blev riktigt nöjd med resultatet. Dock lärde jag mig 2 saker. Till nästa gång, stretcha ut horisontella kantbanden lite mer, för fram bubblade det sig lite eftersom axelbanden går lite mot halsen snarare än rakt bakåt.

Andra lärdomen var att göra axelbanden 6 cm kortare. Dels blev de färdigsydda axelbanden längre än vad tygbiten var innan (dvs blev lite utdragen av sömmen), dels måste vi ha mätt tokigt eller så har jag räknat fel när vi mätte. Hur som så gjorde jag en fullösning och vek helt sonika in en bit av axelbanden på baksidan (syns på bilden nedan) och tråcklade fast dem där med några stygn.

I övrigt var jag nöjd med måtten, och nederdelen blev klart bättre i omkrets. Sömmen är dock lika ful, men man tänker inte lika mycket på den när tyget är lite mer utdraget.

Efter dessa två trevande försök så har jag fått mersmak till att sy linnen av dessa två modeller i bambutrikå. Nästa försök måste ju bli lyckat, tänker jag. Men, jag har insett begränsningarna min symaskin har, och jag är inte nöjd med att inte kunna göra de här typen av kläder. Så, jag har varit och paxat en overlock på lokala symaskinsbutiken, och jag ska hämta den imorgon. Det ska bli enormt spännande att se vad jag kan få ut av den, för jag har aldrig sytt på en overlock förut, och jag misstänker att det tar ett tag att lära sig och vänja sig vid en sådan, samt att ett hyfsat mått av erfarenhet lär behövas för att det ska bli snyggt. För att inte känna mig begränsad mer så har jag valt en kombinerad overlock/coverlock så att jag kan göra alla typer av sömmar som jag önskar. Så i helgen ska jag leka lite själv med den och på måndag blir det kurs hos försäljaren. Jag är så förväntansfull just nu. 😁

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s