Mer regnbågar åt syskonbarnen 🌈

Efter förra omgången regnbågskläder blev mina andra tre syskonbarn också sugna på dem. De fick välja fritt vad de ville ha och jag beställde mer tyg från Pysselnabon. Största tjejen var rätt modest. Hon slog till på 2 st punchy scrunchies. Jag måste erkänna att jag fick googla för att ens ta reda på vad det var för något, samtidigt som jag kände mig gammal. 🤭Angelägen om att det skulle bli rätt storlek på den så sökte jag samtidigt efter ett mönster (samt för att minimera antalet grejer som kunde gå fel med tanke på hur ovan jag är vid overlocken). Jag hittade ett från Hallonsmula design som jag använde mig av med någon mindre justering utifrån önskemålen. Det var liiiite småpilligt att sy ihop något så litet utan att råka sy ihop fel delar med varandra, och för första gången kändes pressarfoten enormt stor och klumpig. Men utan större missöden så fick jag ihop dem. Dessutom fick jag användning för sista biten resår på min 3-metersrulle som jag brukar ha till midjeresår till ungarnas byxor. Den var 1 cm längre än vad som behövdes här, så jag delade den på mitten längs resåren och vips så var det klart.

Punchy scrunchies till äldsta tjejen. Den ena med raka ränder och den andra med 45 graders vinkel.

Nästa steg blev en större utmaning. Mellansyskonet önskade sig ett linne. Jag slängde ihop ett mönster utifrån mått från ett av hans befintliga linnen, samt snodde lite linjer kring ärmhål och hals från ett mönster i Ottobre. Här var första utmaningen att använda bandkantaren som jag köpte till min overlock. Som tur är finns youtube med alla fantastiska guider och filmer som folk har gjort. Jag lärde mig skära kantband i spiral, vilket var grymt användbart. Jag lärde mig också om inställningarna som påverkar vid bandkantningen och gjorde en del justeringar. Som synes på bilden var det långt ifrån ett perfekt resultat, men jag skulle ändå säga ok för att vara första skarpa försöket. Kantbandet blev bubbligt även efter att jag värmt på det, och jag hade svårt att få bandkantaren att sitta bra så sömmen vandrade lite. På ett ställe skulle jag bara skruva åt den då den börjat lossna, och då lyckades jag flytta den säkert 1-2 mm i sidled, vilket syntes på sömmen såklart. Suck! 🙈En viktig lärdom var att använda vänstra och mittersta nålen istället för mittersta och högra, för annars tog skruven i kanten på det ovala hålet i bandkantaren, en stor anledning till att den ville flytta på sig. En annan lärdom var att inte lämna kantbandet i en hög innan det matas in i bandkantaren, för vips så har bandet vikt sig. Istället satte jag den som en rulle på en tom trådhållare. Funkade riktigt bra.

Linne till mellanpojken

Andra utmaningen blev att få till sidosömmarna och mönsterpassningen. En lärdom jag gjorde först efter jag var klar med linnet var att aldrig sy över bandkantade ändar med overlocken. Första försöket (höger sida på bilden under) blev tyget förskjutet nästan en cm gentemot undertyget, och då hade jag ändå limmat det innan. Sen bubblade sig tyget när pressarfoten skulle ner igen. Jag var på vippen att slänga allt och börja om igen, så illa blev det. Men eftersom jag fick till mönsterpassningen helt ok därefter så fick det vara. Tror inte systersonen bryr sig så mycket om hur sömmen i hans armhåla ser ut. 😉I fortsättningen kommer jag sy över just den biten med hushållsmaskinen och sen låta overlocken ta vid.

Tredje utmaningen blev tråden. 😡Den värdelösa bomullstråden som jag fick med/köpte med maskinen envisas med att gå av titt som tätt och alltid vid helt fel tillfälle. Jag gjorde en trippel cover längst ner på linnet, och fick sprätta en bra bit när tråden rök. Nu blir det till att byta till polyestertråd istället och kartläggning av utbudet och omdömen har börjat.

Mönsterpassning

Yngsta syskonet i skaran såg dotterns klänning och ville ha en precis likadan. Självklart skulle hon få det. Jag justerade någon cm hit och dit från dotterns mönster och sydde en uppsättning till. Här fick jag till bandkantningen riktigt bra skulle jag vilja säga. Plattan satt hela vägen, och sömmen hamnade precis där jag ville ha den på kantbandet, även om jag hade hjärtat i halsgropen hela tiden med farhågan att den vänstra nålen skulle smita utanför bandet. Helt i onödan den här gången visade det sig. Det sista jag gjorde var att sy fast spetsen, och sen sy ett varv till för att sy ner sömsmånen. Jag trodde aldrig jag skulle komma runt. Det är mycket tyg i en helcirkelkjol. 😅Men jag blev nöjd med resultatet. Nu ligger alla regnbågar i ett paket på väg till barnen, och jag är såååå spänd på att få höra vad de tycker om dem och se hur de sitter. Alltid lika nervöst att sy åt någon man inte kan mäta och prova på under tiden. Mina ungar är ju vana vid att jag kommer med måttbandet eller med halvfärdiga plagg om jag säger så. 😄

Snurrklänning till yngsta tjejen
Annons

5 kommentarer på “Mer regnbågar åt syskonbarnen 🌈

  1. Superfint! Så roligt med regnbågskläder!! Såg att det fanns regnbågstyg i smal och i bredare rand från pysselnabon, vilket är det du valt? 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s