Varmt i cykelvagnen

Nu har hösten kommit med besked, och det blev helt plötsligt dags att sätta fart med mina planer att byta ut den oformliga fårskinnspälsen från IKEA till något som var både varmt, vattentätt och anpassat för bältet. Jag hade köpt både galon och fårpäls med kortare lugg från Ohlssons förut, så i em drog jag in cykelvagnen i hallen och började måtta till mönster. Till slut nålade jag fast galonen i sitsen på vagnen och ritade/nålade den så att jag fick fram ett mönster. Det är ju lite knepigt att få till det runt bältena, men till slut hade jag en helt ok design utifrån förutsättningarna. Anledningen till galonen i botten var för att få till en vattentät botten som skyddar originaldynan i vagnen från ”olyckor”, för den är ett elände att få bort och tillbaka om man behöver tvätta den. Dessutom blir det ju lätt smutsigt nu i dessa leriga tider, så jag tänkte göra något som var både varmt, vattentätt och lätt att tvätta vid behov. Att behöva göra hål vid bältenas fästen är ju helt klart att försvaga det vattentäta skyddet, men jag hoppas att det ska fungera som tänkt ändå.

Undersidan
Ovansidan

Jag funderade en stund på om det skulle vara lättast att sy en raksöm efter att jag hade sicksackat kanterna på fårskinnet eller köra en overlocksöm på en gång. Det slutade med att jag valde overlocksömmen, för jag tänkte att det skulle vara minst jobb. Vet banne mig inte om det stämde. Det var en utmaning att få allt på plats. Eftersom jag inte ville nåla för mycket i galontyget så försökte jag hålla allt på plats istället. Tygerna gled iväg och jag vet inte hur många gånger jag fick sy om för att jag hade missat undre tyget en bit. Innerhörnen var helt omöjliga så där satt jag och fyllde i för hand, och vissa av de små gliporna också. När jag kom till inre delen av utskärningarna för bältena insåg jag overlockens begränsningar och sydde dem på hushållsmaskinen med sicksack istället. Till slut var jag runt, men det tog bra mycket mer tid än vad jag hade tänkt mig.

Varmt och gosigt fårskinn

För att göra det lite varmare och skönare så drog jag upp det i ryggen ända upp till där övre delen av bältena fäster, så jag fick skära ut för både nedre fästena på ryggstödet och remmen mellan benen. Nedre delarna ligger säkert på plats, men jag är inte lika säker på de vid ryggen. Ev får jag fästa dem med någon kardborre för att de ska sitta kvar i upprätt läge, eller någon snodd runt bältesfästena upptill kanske. Men något som jag är sjukt nöjd över är passformen. Det var minsann inte lätt att mäta inne i cykelvagnen och få det bra. Får se om ungarna godkänner det imorgon. Stora var lite besviken ändå att jag inte var lite snabbare i eftermiddags (vi var iväg med cykelvagnen en tur precis efter att jag hade klippt färdigt tyget).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s