En 🌈 hoodie

NÀsta bestÀllning frÄn syskonbarnen blev svÄrbeslutat. Efter att ha blivit supernöjd med sitt linne tidigare ville han gÀrna ha nÄgot mer i regnbÄgstyg. Syrran var lite förvÄnad att Mister Mörka KlÀder helt plötsligt fastnat för nÄgot sÄ fÀrgglatt. Det blev en del diskussion om vad som kunde passa (jag duckade byxor, knapp och dragkedja var inget jag var sugen pÄ att ge mig pÄ, dÄ fÄr jag nog öva pÄ mina egna plagg först) och till slut landade vi i en hoodie. Det fanns en del önskemÄl att ta hÀnsyn till (inte för tajt, inte för korta Àrmar, med en magficka som rymde bÄda hÀnderna, med en huva i rÀtt form) och jag hade inget passande mönster för det i nÄgra av mina mönstersamlingar. Det slutade med att syrran satt och mÀtte pÄ en befintlig tröja i önskad storlek de mÄtt jag ville ha, och sen klippte och klistrade jag ihop det med delar frÄn andra mönster (formen frÄn dÀr halslinning möter huva hÀr, formen frÄn Àrmar och ÀrmhÄl dÀr) tills jag var nöjd. Det Àr alltid lika nervöst att frihanda ett mönster för första gÄngen, sÀrskilt till nÄgon man inte brukar sy Ät. Mina smÄskruttar bryr sig ju inte nÀmvÀrt hur plaggen ser ut jÀmfört med en 10-Äring.

Det första jag gjorde var att fundera pÄ kompositionen. Hur lÀgger jag rÀnderna pÄ snyggaste sÀttet? Jag kom fram till att det blev mönsterpassning dÀr mönsterpassning var möjligt, och tvÀrtom pÄ övriga stÀllen. HÀr blev resultatet.

NĂ€sta steg blev att sy magfickan. En nĂ€rbild pĂ„ den visar tydligt min rudimentĂ€ra kompetens inom sömnad. Sned och vind, inga raka kanter dĂ€r det borde ha varit det. Och Ă€ndĂ„ sprĂ€ttade jag den 2 gĂ„nger för trĂ„den gick av sĂ„ min trippelcover blev bara dubbelcover efter en bit. 😞Tyckte Ă€ndĂ„ att jag fick till bandkantningen pĂ„ ficköppningarna helt ok, Ă€ven om de kanske drog ihop sig liiiite mer Ă€n vad jag hade önskat. Jag jobbar fortfarande med att fĂ„ in kĂ€nslan för den nya bandkantaren. Jag försökte ocksĂ„ lĂ€ra mig att sy snyggt i hörn med covern, och dĂ€r var vi heller inte överens, maskinen och jag. Men man blir ju inte bĂ€ttre utan övning, sĂ„ det Ă€r bara att fortsĂ€tta testa sig fram.

Att sy ihop Àrmar med fram/bakstycken och sedan sidosömmarna gick utan större problem. Dock har jag bekymret att mönsterpassningen inte blir dÀr jag vill ha den. Hur noga jag Àn Àr att rÀnderna matas in i fas sÄ har de glidit ifrÄn varandra en liten bit innan de Àr framme vid nÄlen. Undertyget matas fortare. SÄ omöjligt borde det ju inte vara att fÄ det snyggt. Vad jag dÀremot blev nöjd med var fÄllarna vid Àrmar och nedanför magfickan. Det blev invigning av blindsömsfoten för att slippa en coversöm till och efter lite justering av skruven sÄ var jag nöjd med nedsticket i tyget. Visst blev det helt ok ÀndÄ? Nu blir det ju omöjligt att göra sömmen osynlig nÀr rÀnderna gÄr Ät detta hÄll som pÄ Àrmarna, men midjefÄllen blev ju klart godkÀnd.

ÄrmfĂ„ll
MidjefÄllen i det mörkblÄ, fickan syns ovanför

SÄ var det dÄ dags för huvan. HÀr fick jag fuska lite, för tyget rÀckte inte till att göra en fodrad huva, och jag hittade ingen tygbit i lÄdorna som jag tyckte passade pÄ insidan. Dessutom fick jag ge upp covern nÀr jag skulle sy kanalen för resÄren och plocka fram hushÄllsmaskinen och den hederliga gamla vÄffelsömmen istÀllet. Det blev aningens bubbligt, men Ä andra sidan kommer inte det synas om man drar lite grann i resÄren. DÀremot tyckte jag det blev sÄ fint med röd resÄr och snörstopp pÄ denna, och öljetterna satt dÀr de skulle ocksÄ. Sen var det bara att pusta ut och kÀnna sig nöjd med insatsen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s