Mössor till vintern

Jag vet inte vad det är som är så svårt, men att få till mössor i rätt storlek verkar vara helt omöjligt för mig. Jag behövde bättra på förrådet av fleecefodrade mössor till ungarna (bra att ha mer än en var då de tvättas rätt ofta efter diverse lerbad och annan utelek). Jag hade hittat ett nytt mössmönster från Stoff & stil som jag ville prova då jag alltid tycker att mössorna blir så kantiga istället för runda och fina (blev dock utan rosetten på). Sagt och gjort, mätte ungarnas huvuden till drygt 51 respektive 52. Vet att senaste mössorna vi köpte var 54 och då var jag fundersam på om stora tjejen skulle ha en 54 eller 56. Tänkte också att eftersom fleecen inte stretchar särskilt mycket så får inte mössan sitta för tajt. Siktade därför på en 54 till en början. Jag frågade ungarna vad de ville ha för yttertyg, och då storasyster var lite tvär just då så vägrade hon välja. Så jag började med en mössa till lillebror, ritade mönster, klippte ut fleece, yttertyget, sydde ihop fleecemössan och kom på att det var väl bra att prova den på honom så att den inte var för stor innan jag sydde på yttertyget. Döm om min förvåning när den knappt gick på. Efter en del förvirring insåg jag att jag bara hade ritat av mönstret utan att dubbelkolla storleken (stod bara 3-6 år på den, lite diffust så där). Det visade sig ju bli en storlek 48-49 nånting i fleecetyget. 🙈🤭Klantiga jag. Då var ju yttertyget redan klippt och för litet. Trots det sydde jag ihop mössan ändå och gav bort den till en kollegas dotter (som i och för sig är äldre än min minsting, men är snarare under medel på alla kurvor än 3 kurvor över medel som min lille plutt).

Så, nya tag och bättre koll på måttbandet den här gången. Mätte på dotterns mössa som sitter bra, klippte, sydde och gjorde klart allt en kväll när de hade lagt sig (hade vid det laget fått ett beslut på yttertyg till dotterns också). På morgonen när de skulle prova sina mössor visade det sig att de var alldeles för stora, båda två. Det är ju inte hjärnkirurgi att mäta omfånget på barns huvud, men tydligen stört omöjligt att lyckas sy en mössa med rätta måtten. Suck! Dock bryr sig inte ungarna om att mössorna är för stora, de älskar dem ändå. 💕 Syns kanske på bilderna, de var nog rädda att jag skulle ta av dem. 😍

Jag var ändå inte helt nöjd med mönstret, för jag tycker de blir för fyrkantiga högst upp på huvudet. Blir till att justera lite till nästa gång. Tigertyget kommer från So sew me och ödletyget från Pastellen.

En reaktion till “Mössor till vintern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s