Nyårsklänningen

På kvällen dagen innan nyårsafton bestämde jag mig spontant för att sy en ny klänning till kvällen efter. Jag har haft tyg liggandes till en planerad klänning i säkert ett halvår, men det har inte blivit prioriterat. Nu gjorde jag en deal med maken så han tog ungarna och jag fick sy i lugn och ro. Jag började med att klippa ut mönster (var halvfärdigt sedan i somras, sedan klippa tyg och börja sy den 30’e. Långtifrån färdig fortsatte jag dagen efter. Kl 14 var jag klar och 40 min senare skulle vi åka till våra vänner. Phuu! 😅Det tog så mycket mer tid än jag hade tänkt mig. Dels var det ett nytt mönster, dels var det inte i trikå (😱, hur gör man då??? 😀), och dels fick jag en självstudiekurs i hur man lyckas med rynkning i världens glattaste tyg samt sytt i dold dragkedja för första gången (i foder dessutom). Tack och lov för alla fina människor som lägger upp filmer på youtube när de syr så jag kan lära mig.

Jag sydde i ett satintyg från Stoff och stil, samt viskosfoder. Även ”remmarna” var av satin. Jag har sytt i vävd viskos förut (vilket var det man egentligen skulle ha till detta mönster enligt beskrivningen, men jag blir tokig på att det alltid är skrynkligt, så den här gången slog jag till på en ny tygsort utan att egentligen ha så bra koll på dess egenskaper. Klart mycket mindre skrynkel, men ganska halkigt att sy i blev lärdomen. Jag kan nog tänka mig att sy något mer i satin framöver. Mönstret jag använde var från Ottobre 2017/2.

Och så här blev klänningen.

Det var en A-linjeformad klänning, men den blev ändå lite vidare än vad jag hade tänkt mig, och då blev det ändå den mindre av storlekarna jag valde mellan. Maken kunde inte avgöra om det var tältvarning på den eller inte, och jag håller med honom. Men jag älskar tyget och halslinningen. Så fina! 😍

Inte helt tokigt för att vara första gången med en dold dragkedja.

Denna dragkedja ja. Åh vad nervös jag var för att få det fel. Att sy i dold dragkedja i ett lager hade räckt, men nu blev det dessutom två, och då skulle såklart sömsmånen vara olika för inner- och yttertyg. Tog lite fundering innan jag vågade sy sista sömmarna i fodret. Man vill ju inte göra något som blir tokigt på utsidan. Med facit i hand skulle jag ha satt den ännu lite högre upp dock, och då lyfte jag ändå upp den mer än vad det stod i beskrivningen. Aja, det där lilla hacket längst upp går att leva med.

Halslinningen

Den här halslinningen är anledningen till varför jag fastnade för den här modellen. Så snygg och så jag. Rynket däremot kunde jag ha varit utan, i alla fall rent sytekniskt. Åh vad jag slet mitt hår för att få rynkorna att sprida ut sig jämnt över bredden. När jag dessutom hade fått till det hyfsat och knutit fast alla trådar upptäckte jag sedan vid monteringen av halslinningen att jag hade fått fel på måtten och att jag behövde dra ihop det lite till. 😬Då hade jag dessutom redan sytt stödsömmen, så det blev än värre att få det snyggt. Men jag får nog säga att jag kan leva med slutresultatet ändå.

Så här bar jag klänningen på nyår.

Till slut bestämde jag mig för att det nog ändå var lite tältvarning, så jag grävde upp ett skärp ur garderoben och slängde på. Klart bättre passform då. Och hela stassen fick beröm på nyårsfesten, särskilt när jag berättade att jag hade sytt den själv. 😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s