Kläder till syrrans familj

När jag var ner till syrran senast så tog jag med mig mönster till en t-shirt till äldsta systerdottern och byxor till systersonen, med avsikten att lära dem sy sina egna kläder. Systerdottern var mest på så hon fick börja. Efter ett besök på Tygfabriken i Huskvarna så var vi redo att sätta igång. Jag hjälpte henne klippa ut tyget och visade sen hur hon skulle göra för att sy den. Så ambitiös och noggrann hon var! Hon fick snabbt lära sig att sy i trikå inte är så lätt alla gånger, och syrrans symaskin var väl ärligt talat inte den bästa för det ändamålet. En med justerbart pressarfotstryck hade varit bättre. Men systerdottern kämpade på och resultatet blev över förväntan för att vara första egensydda plagget (tror jag i alla fall). Dock kom vi inte hela vägen fram, för när vi skulle bandkanta ärm- och halshål (japp, här kör vi överkurs på en gång 😄) så gav maskinen upp. Så jag fick ta hem och sy sista sömmen med tvillingnål. Men se så fin den blev!

Systerdotterns egensydda t-shirt

Det roliga är att vi har i princip samma smak när det gäller mönster på tyg. Jag hade också kunnat tänka mig en t-shirt i det här mönstret.

Lillasyster ville självklart också ha en t-shirt, så jag anpassade ett mönster från Ottobre enligt hennes mått och sydde upp en till.

Lillasyster i sin t-shirt
Storasyster i sin t-shirt

Eftersom symaskinen inte ville samarbeta med oss så försökte vi inte ens sy några byxor. Jag tog istället hem tyget och sydde dem på overlocken. Färgvalet av systersonen själv, precis som vanligt, och mönstret samma som senast, dvs hemmaritat.

Byxorna på

När jag var där så kunde jag inte låta bli att övertyga syrran om att hon ville att jag skulle sy ett par byxor åt henne. 😁 Hon gillar mjuka, sköna byxor men som ändå är uppklädda så de passar på jobbet. Jag hade perfekta tyget hemma, ett italienskt modetyg med stretch i från Ohlssons tyger. Det är en blandning på 80 % polyester, 15 % viskos och 5 % elastan, så det är helt olikt jerseytygerna jag brukar sy i. Valet av mönster föll på min favorit just nu, Shake a leg från SoSewMe. Jag hade ett par byxor med mig dit, så syrran fick prova dem och så justerade jag storleken utifrån hennes önskemål. Hon ville gärna ha fickor på byxorna, men de skulle vara diskreta. Jag ansträngde mig därför lite extra med mönsterpassningen. Framfickorna bandkantade jag med vikresår från Bibbis textil för en diskret men ändå lite lyxig känsla.

Rätt nöjd med den mönsterpassningen får jag säga.
Camoflerad bakficka

Byxbenen blev då självklart en osynlig fållsöm. Helt ok om jag får säga det själv. Jag tycker den är svår att få snygg när man ska över sidosömmarna eftersom sömmen gärna sticker iväg i sidled då, men på ”rakorna” går det rätt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s