En utmaning – bibs

Jag fick en utmaning av maken – att sy bibs. Dvs cykelbyxor med hängslen. Målet var att sy ett par utan ”blöja” som var klart billigare än de man köper (inte så svårt med tanke på de priserna) och med bra passform. Till min hjälp hade jag två par av hans befintliga byxor att mäta på och rita av. Sagt och gjort, jag satte igång. Jag utgick huvudsakligen från det paret som satt bäst, mätte bitar, kollade ändring av trådriktning, att alla delar jag ritat av stämde med varandra, markerade ut vilka delar som skulle passa ihop med vilka, och till slut gjorde jag en schematisk bild av alla mönsterdelar för att få något grepp om det. Glasklart, eller hur?

Sen började pysslet att sy ihop alla delar i rätt ordning. Gick förvånansvärt bra ändå. Jag körde i princip alla sömmar med flatlock för att de skulle vara platta och skavfria. Längst ner har jag satt antiglidresår från tyg.se för att förhindra att byxorna åker upp. Camon är från Ohlssons tyger och nättyget på ryggen är från AG:s textil. Jag hade också handlat vindstopptyg från Extrem textil.

Efter första provningen satt byxorna inte som önskat i grenen. Jag sydde om lite grann. Inte bra än. Sprättade och sydde om mer. Fortfarande inte bra. Funderade på vad jag kunde göra för att rädda dem. Funderade länge. 2 månader blev de liggandes innan jag fick fart igen. Bestämde mig för att sy in en ”blöja” i form av dubbelt fleecelager med trikån ovanpå för en mindre svettig känsla och fick till slut vindstopptyget på plats vilket också hjälpte passformen. Sista provningen lät betydligt mer positiv, så nu ska de provcyklas innan de blir helt godkända eller lagda i högen det-var-värt-ett-försök-men-det-gick-inte-hem. Men ingen kommer ihåg en fegis, testa måste man ju. Man kan ju inte mer än misslyckas och blir det bra så blir det bra. Jag lärde mig massor på kuppen, hur som helst.

Framifrån
Bakifrån
Sidobild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s